The heart of the small city of Ronchi dei Legionari is composed by a park with several public building in it.

The project deals with the connection of two sport facilities: the Palasport (an indoor sport hall) and the Palaroller (a covered skate ring). Moreover it consist of the refurbishment and extension of the service wing of the Palasport. The existing structure will gain almost 200 mq surface and all changing and service rooms will be transformed in compliance to the regulations. The extension will continue with a 200 mq surface cantilevered canopy, allowing the skaters to make use of the Palasport facilities as well. It will also become a gathering point for the local youth, and a serve in summer when there are several events happening in the park.

Project Card:
Location: Are impianti di base – Ronchi dei Legionari, Italy
Program: refurbishment and extension of the sport hall
Dates: competition (1st prize) 2011, project 2012, execution: 2014
Data: total built area 1.600 mq
Architect: waltritsch a+u, Arch. Dimitri Waltritsch Trieste, Italy (
In partnership with Bensa project management, Isaia Clemente structural engineer, Fabrizio Matiussi hvac, Paolo Tomasi electrical
Team: Dimitri Waltritsch with Cecilia Morassi, Ilaria Sagrati§
Main contractor: ICI Coop Ronchi dei Legionari, Mucci lattonerie Gorizia
Photography: Marco Covi, Trieste